zondag 21 oktober 2012

week 41, Kinderboeken week

In deze week werken we verder rond ons kinderboeken thema ‘iedereen is anders’
We praten er veel over,bekijken filmpjes,zingen liedjes en lezen boeken.Elke dag hebben we een filmpje bekeken en gesproken over kinderen die ‘anders’ zijn zoals kinderen in een rolstoel of kinderen die blind of doof zijn. Ook bij ons in de klas zijn er veel verschillende kinderen.Op beeldbank bekijken we een heel grappig filmpje “iedereen is gek “ Klik op deze link en om dit filmpje te bekijken --> http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120618_liediedereenisgek01

We leren het dansje van Kinderen voor Kinderen ‘Hallo wereld”.Wat deden ze super goed hun best! Op vrijdag hebben we dit dansje met alle kinderen van de school gedaan ter afsluiting van de kinderboekenweek. 

In de kring bekijken we samen de wereldatlas voor kinderen.Wat is er veel op te zien en over te vertellen! We gaan op zoek naar het land waar Julia vandaan komt en het land waar Jing geboren is. Ook zoeken we Sanne’s nieuwe huis in Amerika op en ontdekken we hoe klein Nederland eigenlijk is.We zien dat sommige landen op de kaart groen zijn omdat er veel bossen in die landen zijn. Op een pagina met veel gele landen merkt Bas op: "’wow daar is veel zand, daar kun je goed zandkastelen maken!!"

 In de zee ontdekken de kinderen bijzondere huizen, wie zou daar wonen? Het bleek een booreiland te zijn! 
Vorige week luisterden we naar een paar Chineese woorden en deze week nam Jing een mooi boekje mee van Kikker… IN HET CHINEES!! Wat een bijzondere letters zijn dat! We kunnen het niet lezen, maar de tekeningen in het boekje begrijpen we wel. De kinderen in China houden dus van dezelfde soort verhaaltjes als wij, ook al praten ze een andere taal en schrijven ze met andere letters.
Naast het praten, kijken en lezen hebben we ook erg hard gewerkt rond het thema van de kinderboekenweek.
Als afsluiting maken we met de klas cupcakes die alle kinderen zelf mogen versieren. En natuurlijk….. opeten!! Er zijn witte en bruine cakejes, net als de verschillende huidskleuren van de mensen op de wereld.
Groep 2 leert tellen tot 20 en weer  terug. Terug tellen blijkt nog lastig voor sommigen. Van 10 naar 0 lukt wel heel goed… ook de kinderen van groep 1 doen goed mee!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
In de kring zien we dat oa Damian een hele mooie herfstegel geknutseld heeft op de knutselclub en horen we verdrietig nieuws over de hond van Bas die een ongeluk heeft gehad en geopereerd is in het dierenziekenhuis. Ook bedenken we elke dag een nieuw complimentje voor ons zonnestraaltje van de week. Deze week was Nienke aan de beurt. Naast de gebruikelijke complimentjes van mooi,lief en kan goed de juf helpen, hoorden we deze week veel opmerkingen als “ze is mijn vriendin” en “Ik ga met Nienke trouwen”,  “Ik ook!' "En ik ook !!! " waarna Wilmar uitlegde ‘Nee , Mijn moeder heeft gezegd dat je maar met 1 tegelijk kan trouwen!! "


Bij het buitenspelen zien we een rode loper waar de koning over mag lopen en ook spelen de kinderen met een mri-scan. (dit woord hebben ze geleerd op de lettermuur ...begint met de letter M)


Deze week hadden we weer 2 hele knappe kinderen die goed geoefend hadden op het veterstrikken…Lukas en Quinty,  heel goed gedaan!! Dat verdiende uiteraard een groot applaus en een officieel strikdiploma.

We bekijken nog een filmpje van een dolfijn op het digibord. Terwijl het filmpje aan het laden is vertellen de kinderen elkaar spannende verhalen. Charlotte heeft al eens een dromen-wens-show gezien met heel veel dolfijnen, Damian zag al eens een orka door een hoepel springen en weer een ander zag een meisje op de neus van een dolle fijn !! Als het filmpje eindelijk begonnen is beginnen de kinderen bij elk kunstje spontaan te klappen! We praten er later nog even over na.van dolfijnen dwalen we af naar orka´s, walvissen, en haaien… Liselotte ; weet je welk dier pas echt mooi is?   …   een kameel!
Nee zegt een ander, die zijn heel gevaarlijk.
                                                                                                                                                                                                                                      
 Damian is over 34 nachtjes jarig en telt al af.Julia dacht daardoor dat zijn feestje nu al was.
Juf legt uit ; Het duurt nog lang voor het zover is. Als Damian jarig is , dan komt de boot er al aan.
Julia: ‘boterham???

Ook deze week hadden we weer schoolfruit op school. Omdat alle kinderen in de klas zo goed proeven van al het fruit kunnen ze hiervoor een sticker verdienen en deze op hun proefdiploma plakken. Als het proefdiploma vol geplakt is mag het mee naar huis.

Fijne Herfstvakantie allemaal !!!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten